Cum arata un cv profesionist?

Ce este un CV?

Curriculum Vitae este cartea ta de vizita care te recomanda pentru postul dorit. El trebuie sa te reprezinte pe tine, este istoria ta personala cu experienta ta educationala si profesionala pe care ai dobandit-o de-a lungul vietii. De aceea un CV ar trebui sa-ti reprezinte cel mai bine personalitatea, abilitatile si calitatile personale. Pentru ca este un produs pe care il promovezi si urmeaza sa-l vinzi trebuie sa-i acorzi o importanta maxima. El face reclama competentelor si aptitudinilor tale. Trebuie insa sa fii constient ca un CV insotit de o scrisoare de intentie nu iti va asigura obtinerea slujbei dorite. Insa este documentul pe baza caruia vei fi selectat pentru un eventual interviu, unde va trebui sa sustii si sa vinzi cele scrise in CV pentru a demonstra faptul ca reprezinti candidatul ideal pentru slujba respectiva.


Cum arata un CV profesionist?

Trebuie sa te gandesti la un CV ca la o promotie in care sa prezinti calitatile si realizarile tale profesionale, doar astfel vei demonstra valoarea ta. De regula unui angajator ii sunt necesare aproximativ 30 de secunde pentru a-si face o imagine de ansamblu asupra ta. Daca ai reusit sa-i atragi atentia atunci CV-ul tau poate continua selectia, daca nu, va ajunge in teancul CV-urilor nesatisfacatoare. Paradoxul unui CV consta in faptul ca trebuie sa fie foarte personal si, in acelasi timp, sa raspunda la cateva reguli bine definite. Un CV competitiv trebuie sa penduleze intre aceste doua cerinte. Pornind de la aceste considerente urmareste recomandarile expuse mai jos inainte de a incepe redactarea propriului tau curriculum vitae.

* Intotdeauna foloseste hartie de buna calitate, format A4, de culoare alba sau deschisa (in nici un caz colorata).

* Nu scrie "Curriculum Vitae" la inceputul CV-ului tau, scrie numele si prenumele tau in stanga sus pe pagina, nu vinzi un Curriculum Vitae ci te vinzi pe tine.

* Sectiunile care nu trebuie sa lipseasca dintr-un CV: - DATE PERSONALE - OBIECTIV - STUDII - SPECIALIZARI SI ATESTATE - EXPERIENTA PROFESIONALA - CUNOSTINTE OPERARE P.C. - LIMBI STRAINE - ABILITATI/APTITUDINI - REFERINTE - HOBBY-URI/INTERESE

* Nu trimite niciodata atasata la CV-ul tau o fotografie daca nu ti se solicita, aceasta constituind o modalitate de discriminare.

* Nu scrie niciodata mai mult de 2 pagini, fii concis, s-ar putea sa-l plictisesti pe angajator si astfel sa iesi din competitie.

* Nu mentiona data la care ti-ai scris CV-ul.

* Nu specifica in CV chestiuni referitoare la orientarea ta religioasa, politica ori de alta natura, nu au relevanta pentru angajator si pot constitui puncte de discriminare in defavoarea ta.

* Un CV trebuie pastrat la zi. De aceea va fi nevoie sa-l completezi din timp in timp pe masura ce apar noi cunostinte ori experiente profesionale.

* Editeaza CV-ul tau pe calculator sau dactilografiaza-l si nu corecta cu pixul pe CV-ul tehnoredactat.

* Trimite CV-ul cat mai repede, uneori din lipsa de timp, angajatorii nu mai citesc toate CV-urile ci doar pe primele ajunse, risti astfel, desi ai aptitudinile necesare sa nu fii chemat la interviu.

* Niciodata nu trimite fotocopia unei fotocopii, pentru ca textul ar putea deveni ilizibil si CV-ul tau va ajunge in teancul celor nesatisfacatoare.

* Poti omite informatii personale ca: varsta, nationalitate ori stare civila. Daca aplici pentru o slujba in care acestea conteaza, atunci adauga-le la inceputul CV-ului.

* Alege ordinea sectiunilor in functie de ceea ce este mai important, mai relevant pentru tine, astfel daca studii sunt punctul tau forte atunci ele vor fi primele scrise dupa obiectiv insa daca experienta ta profesionala cantareste mai mult decat studiile tale atunci experienta va fi trecuta inaintea studiilor.

* Verifica prima forma pentru acuratete. Vezi daca nu ai omis ceva. Cere-le ajutorul prientenilor pentru a-ti verifica greselile gramaticale si ortografice. Verifica ultima forma pentru greseli chiar inainte de a o tipari.

* Nu inventa povesti despre realizarile tale profesionale, fii sincer. Daca vei fi selectat pentru interviu toate acestea vor iesi la iveala si vei fi scos din competie. De multe ori sunt angajatori care prefera persoanele serioase, care au capacitatea de a invata repede si de a se adapta din mers, in detrimentul celor talentati, dar lipsiti de rigoare si spirit de constanta.

* In prezentarea studiilor trebuie sa tii cont de ordinea cronologica in care le-ai absolvit. Se incepe cu cel mai recent absolvita forma de scolarizare, urmatoarele fiind trecute in ordine cronologica descrescatoare.

* Se trec toate cursurile de calificare profesionala, de specializare si toate treptele de pregatire academica urmate si care au legatura cu slujba pentru care se depune CV-ul.

* Incepi cu cele mai recente locuri de munca, concentreaza-te asupra ultimelor sau asupra celor mai importante experiente de munca, fara a te pierde in amanunte inutile sau plictisitoare.

* Specifica in CV doar vechile locuri de munca care au semnificatie pentru situatia prezenta cat si activitatile care corespund cel mai bine profilului cautat.

* Enumera acele calitati pe care le-ai castigat realizand activitatile anterior desfasurate, incercand sa scoti in evidenta acele calitati care sunt necesare postului respectiv.


CV-ul tinerilor absolventi C.V.-ul este foarte dificil de construit in cazul tinerilor absolventi de liceu sau facultate care nu poseda experienta profesionala. Acestia dupa ce au completat sectiunea datelor personale si a studiilor se blocheaza si nu mai stiu ce sa scrie. In acest caz strategia este sa specifici acele informatii despre tine care sa ateste potentialul pe care il posezi. Daca esti proaspat absolvent atunci ar fi indicat sa mentionezi: Mediile foarte bune; Cursurile relevante; Premiile si distinctiile obtinute; Bursele obtinute; Eventuale slujbe din timpul verii sau part-time; Activitatile de voluntariat desfasurate. Daca crezi ca pregatirea ta trebuie mai bine pusa in evidenta, fie pentru ca experienta nu este suficienta, fie ca pregatirea se leaga direct de locul de munca solicitat, insereaza un subtitlul Cursuri urmate sau Cunostinte dobandite si fa o descriere mai amanuntita a studiilor tale. Poti descrie si perioadele de practica. La studii poti merge pana la studiile liceale, este inutil sa le mentionezi pe cele primare. Daca ai o pregatire sau ai urmat ceva cursuri la institutii private, mentioneaza-le si pe acestea. Puneti accentul pe lucrarea de diploma, unele indicatii privind subiectul acesteia sau al unor proiecte, cursuri urmate si incheiate cu succes. Arata ce cunostinte sau aptitudini ai obtinut. Daca nu ai mai lucrat pana acum, mentioneaza orice activitate voluntara pe care ai desfasurat-o si care poate avea importanta pentru noul tau loc de munca. Poti mentiona aici si perioadele de practica desfasurate in timpul facultatii, lucrari practice care sa aiba o legatura cu postul vizat. Acestea se pot dovedi in avantajul tau la o selectie de prezentare. Mentioneaza doar acele realizari si calitati dobandite care au legatura cu postul pentru care candidezi.



Unde gasesc un model de CV?

Multi dintre angajatorii din Romania cer modelul de CV european pentru aplicarile la pozitiile pe care le publica. Pe langa acest lucru, Cv-ul european are un mare avantaj si anume acela ca este un standard al formatului de CV la nivelul Uniunii Europene. Fie ca doriti sa obtineti un loc de munca in UE sau in Romania va recomandam acest format de CV.

Download Model de CV in limba romana
Download Model de CV in limba romana completat
Download Model de CV in limba engleza
Download Model de CV in limba engleza completat

NetJobs.ro